Mátraderecske gyógyközség szállás ajánlata

Mátraderecske sokak számára bizonyára nem jelent mást, mint egy távoli hegyvidéki, erdei falucskát. Azok számára azonban, akik a visszér- vagy más érrendszeri betegségeikre enyhülést találtak a derecskei mofettában, nagyon is fontos hellyé vált. Mátraderecskén ugyanis gyógygáz tör fel a földből, amelyet a múlt század elején, az 1930-as években kezdtek felfedezni. Kezdetben a gáz nem kis gondot – sőt, még halálesetet is – okozott, hiszen a helyiek nem ismerték és nem is tudtak bánni a különleges természeti adottsággal. Ha a mélyebben fekvő helyeken – pincékben, kutakban – összegyűlt, alacsony hőmérsékletű gáz a bőrön át, a légzéssel a véráramba jut, veszélyes lehet, de kontroll mellett, kismértékben alkalmazva gyógyító hatású.

Nálunk a Mátraderecskén feltörő szén-dioxid felfedezését követően csak az 1990-es évek elején gondoltak komolyan arra, hogy gyógyászati célra használják a természet kincsét. Miután a gáz megkapta a gyógygázzá minősítést, évekig tartó fejlesztés kezdődött a szárazfürdő kialakítására. A múlt évben készült el az önkormányzat tulajdonában lévő 400 millió forintos gyógykomplexum, amelyben nemcsak a szén-dioxid-gázfürdőt, hanem sokféle terápiát, szolgáltatást is igénybe lehet venni. A szén-dioxidos gáz magas radontartalmú, ezért kiválóan alkalmas a végtagok idült verőér-, visszér- és nyirokérbetegségeinek kezelésére, a cukorbetegséghez társuló érszövődmények enyhítésére, de hatékonynak tartják különféle érműtétek utókezelése során, illetve javulást idéz elő a nem műthető betegek állapotában is.

Egy-egy kúrának legalább két hétig kell tartania ahhoz, hogy hatásos legyen. Az utóvizsgálatok a betegek többségénél határozott javulást mutatnak.
Mátraderecske gyógyközség szállás ajánlata