3D nyomtatás és szkennelés

A 3D Tech laboratórium azon feladatokat tudja elvégezni, amelyek a 3D nyomtatás és szkennelésre épülve oldhatóak meg.

A 3D nyomtatás a termékfejlesztés során nyújthat kiemelkedően nagy segítséget a fejlesztő mérnökök számára, akik így könnyebben és olcsóbban tudnak illesztési, funkcionális és formateszteléseket végezni. Különleges lehetőséget jelent a 3D nyomtatás által lehetségessé vált piackutatás, amely még a termékfejlesztés során végezhető el, nyomtatott prototípusok segítségével. Az ilyen piackutatás lehetővé teszi, hogy már a termékfejlesztés során teszteljük a termékünkkel szembeni elvárásokat, és a piaci igényekhez illesszük a fejlesztés irányvonalát.

A 3D nyomtatásnak köszönhetően egyszerűen készíthető jó minőségű és sima felületű koncepció modell, és a szállításnak is ellenálló erős épületmakett. Továbbá a kis szériás prototípus gyártás, és a mesterdarab készítés is olcsóbbá és jobb minőségűvé vált a korábbi lehetőségekhez képest.

A 3D szkenneléssel ismeretlen felületekről szerezhetünk információt, amely információ a számítógépek számára értelmezhető és feldolgozható. Így egyedi felületeket tudunk lemérni, visszamodellezni és összehasonlítani.

A megoldandó feladatok szempontjából az esetek többségében a 3D szkennelés kiegészül tervezési munkafolyamatokkal is. Így együttesen jelenthetnek nagy segítséget a régészek számára, a feltárt leletek digitalizálásával és a régészeti emlékek számítógépes rekonstrukciójának egyszerűsítésével, pontosabbá tételével. Nagy segítség lehet az egyedi felületű termékek gyártásellenőrzésénél is (ilyen felület például a szélvédő). Hiszen ezen termékek ellenőrzésekor gyakran előfordul, hogy a termék a mért értékei szerint jó, mégis a vevő reklamációval él a selejt miatt. Ilyen esetben nagyon nehéz kideríteni, hogy milyen problémák léptek fel a gyártás során, és miért nem visszamérhetők ezek. Ebben segít a 3D szkennelés.
3D nyomtatás és szkennelés