Fogyókúra-Mánia

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról tájékoztat, hogy az elhízás a világon egyre növekvő méreteket ölt. Ha csak az amerikai adatokat nézzük, a felnőtt lakosság kétharmada túlsúlyos, egyharmada pedig elhízott. Ez a korábbihoz képest hatalmas növekedés, hiszen egy évtizeddel ezelőtt csupán a lakosság fele küzdött túlsúllyal és mintegy egyötöde elhízással.

A kutatási adatok szerint, amely az amerikai halálozási statisztikák három évtizedes megfigyelései alapján készült, egy elhízott 20 éves férfi nem kevesebb, mint 13 évvel rövidebb életre számíthat, mint egészséges társai, egy 20 éves túlsúlyos nőnél a várható életkor-rövidülés 8 év. (Journal of the American Medical Association)

Egy másik tanulmány, amelynek eredményei az Annals of Internal Medicine-ben olvashatók, 3500 olyan amerikai kórlapjának adatai alapján készült, akik az 1950-es években voltak középkorúak. A tanulmányból kiderül, hogy azok a nők, akik 40 éves korukban számottevő túlsúllyal bírtak, átlagosan 7,1, míg ugyanilyen férfiak 5,8 évvel éltek rövidebb ideig kevésbé súlyos társaiknál.

Mi több nem csupán a kóros elhízás, a kevésbé jelentős túlsúly is átlagosan három évet vesz el az ember életéből…
Fogyókúra-Mánia