Megbízható gyógymódok hétköznapi betegségekre

A túlzott ultraibolya (UV-) sugárzás károsítja a bőrt. A leégést kiváltó napsugár­zás mennyisége egyénen­ként változó a bőr pigment-­tartalmának és a melanin-termelés fokozásának képességétől függően. A le­égések többsége első fokú égési sérülés, s olykor nap­szúrással párosul..
Egyes esetekben láz, hidegrázás, gyengeség lép fel. A fájda­lom 4 órával a behatást követően tetőzik, 2-3 napig tart, és 5-7 nap múlva a bőr hámlani kezd. A súlyos égés duzzanattal, hólyago­sodással jár. Ismételt leégés hatására a bőr gyorsabban öregszik, megnő a bőrrák kockázata. A világos hajú és bőrű emberek nagyobb veszélynek vannak kitéve. Gyógyszerek is fokozhatják a fényérzékenységet. Nézzük meg, mivel érdemes védekezni leégés ellen.
Érdekesség: Egy 2001-ben végzett vizsgálat szerint a világos bőrű emberek paradicsomszósz fogyasztásával könnyebben megelőzhe­tik a leégést. Vélhetően a paradicsomban található likopin segít megóvni a bőrt az ultraibolya sugarak káros hatásától. Viszont soha ne használjunk azonban olajat vagy zsírt bőrünk bekenésér, mert ezek a szövetekbe zárják a hőt, és a bőr gyakorlatilag megsül.
Megbízható gyógymódok hétköznapi betegségekre