Ötletek, jó tanácsok, megoldások bármire

A díszvakolat cement és homok vagy ce­ment, mész és homok keverékéből készül, és a felületére gyakran vonalakat húznak, hogy így kövekből rakott fal látszatát keltsék. Ha a külső falakat jól kivitelezett díszvakolattal bo­rítják, az évekig stabil védelmet nyújt a falak­nak, viszont a repedéseket és lyukakat az észlelés után azonnal ki kell javítani.
Hólyagosodé és leváló vakolat Ha a dísz­vakolat foltokban válik le a falról, gyengéden ütögesse körbe az adott területet, és ahol kongó hangot ad, vésse le. A téglák közeiből keskeny hidegvágóval vagy vésővel kaparja ki a vakolatmaradványokat, seperje ki belőle a port, majd a javítandó felületeket ecsetelje be PVA-ragasztóval.

A habarcsot 1 rész portlandcement, 1 rész mész és 6 rész homok elegyéből készítse el. Kevés vizet adjon hozzá, hogy ne legyen túl híg, ne folyjon meg a falon.

Tegyen egy kis habarcsot a simítódeszkára, tartsa a deszkát a fal közelébe, majd egy fém vakolókanál élével lazán csapja a habarcsot a falra és nyomja oda. Ezután fogjon egy deszkát, tegye az élét a folt aljára, és jobbra-balra mozgatva, a habarcsot elsimítva távolítsa el vele a habarcsfelesleget.

Hagyja száradni a habarcsot egy órán át, majd nedvesítse meg tiszta vízzel. Simít­sa át acél vakolókanállal, és ha szükséges, karcolja bele a kövek közti réseket utánzó vo­nalakat.

Ha a vakolatnak 1,5 cm-nél vastagabbnak kell lennie, akkor két réteg habarcsot vigyen fel. Az első réteg felületébe húzzon mély ba­rázdákat, hogy a második réteg jól megtapad­hasson, de annak felvitele előtt várjon leg­alább 24 órát. A második réteget a fent leírt módszerrel vigye fel a falra.

Ha az egész vakolat rossz állapotban van, verje le egészen a tégláig, és vakolja be újra a falat. Ha ebben nincs gyakorlata, akkor legjobb, ha vakolatszóró készüléket használ. Ez az eszköz finom mintázattal szórja fel a falra a puha habarcsot. A vakolatszóró épí­tőgép-kölcsönzőkben bérelhető, ahol a szük­séges habarcs összetételéről is felvilágo­sítást adn
Ötletek, jó tanácsok, megoldások bármire