Fékbetét csere | Szerviz

A féktárcsa használata, kopás

Kevesen tudják, hogy nem elég a fékbetéteket kicserélni, ha azok elkopnak, de a féktárcsákat is cserélni kell. A féktárcsa élettartama normál igénybevétel esetén három garnitúra fékbetét élettartamával ér fel. (kb. 50.000 – 70.000 km.)

Ennek az oka igen egyszerű: használat közben, olyan mértékben roncsolódik maga a tárcsa is, hogy rajta recék, bordák, sérülések keletkeznek, melyek rövid idő alatt elkoptatják a fékbetéteket. Ilyenkor előfordulhat, hogy már 10 000 km. megtétele után a szervizbe kell vinni az autót. Az ilyen jellegű kopások nincsenek összefüggésben a fékbetét minőségével, sokan azt gondolják, hogy, azért fogyott el olyan gyorsan a betét, mert rossz minőségű volt.

Fogadják meg tanácsunkat, rendszeresen ellenőriztessék (és ha szükséges, cseréltessék) féktárcsájuk állapotát!
A fékbetét

A gépjárművek egyik leggyakrabban cserélt eleme a fékbetétek. Nem ritkán – különösen városi forgalomban használt autók esetén -, hogy 25000-30000 km megtétele után már ki kell cserélni a fékbetétet. Az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások hatására mára minden fékbetét azbesztmentes anyagok felhasználásával készül.

Milyen probléma léphet fel, egy rossz minőségű betét választása esetén?

* Túl puha, málékony a betét (feltűnően hamar elfogy a ferodol, nem ritka az 5000 kilométert alig bíró garnitúra)
* Túl kemény az anyag (hangos, csikorgóssá válik a fék, a féktárcsát koptatja és deformálja, egészen az elviselhetetlen egyenlőtlen erőátvitel eléréséig. Jellemzője, hogy nagy sebességnél való fékezéskor berázza az első futóművet, kezünkben rezeg a kormány)

Fogadják meg tanácsunkat, biztonságuk érdekében rendszeresen ellenőriztessék és cseréltessék autójuk fékbetétjét!

A fékfolyadék

A fékfolyadék a biztonságos autózás egyik legfontosabb kelléke. A fékfolyadék az a közeg, amely a nyomóerőt a fékrendszerben közvetíti. A fékfolyadék valóságban nem fékolaj, mint azt sokan mondják, ugyanis a fékfolyadék egy higroszkópikus anyag, tehát magába szívja a vizet. A fékfolyadék a környezetéből (még a fékrendszerben is, amely teljesen zártnak tűnik) vizet vesz fel, ez pedig rohamosan csökkenti a forráspontját, ezáltal a fékhatást is. Ha a folyadék elöregedett vagy már nem megfelelő minőségű, akkor a fékezéskor – a súrlódás okozta hő hatására- a fékfolyadék felforrhat, és a fékhatás lecsökken.
Ez akár súlyos balesethez is vezethet!

Nagyon fontos, hogy az autó fékrendszerét kiváló minőségű fékfolyadékkal töltsük fel. A fékfolyadék mennyiségét és minőségét rendszeresen ellenőriztessük, és 1-1,5 év elteltével ajánlott a fékrendszer teljes leürítése, illetve újratöltése.
A fékfolyadék mennyiségét a motortérben található fékfolyadék tartálynál kell ellenőrizni, ehhez kérje kollégáink segítségét.

Fogadják meg tanácsunkat, biztonságuk érdekében rendszeresen ellenőriztessék és cseréltessék az autójuk fékfolyadékát!
Fékbetét csere | Szerviz