Táblagép, tablet PC hírek és tesztek

A táblagép (más néven tablet PC vagy tábla PC) manapság az egyik legfelkapottabb számítástechnikai eszköz. Népszerűsége nem csak az újdonság erejének köszönhető, hiszen valójában a tablet PC-t nem ma találták ki. A Microsoft már 2001-ben bemutatta első táblagép prototípusát, mely nehezebb használhatósága miatt nem terjedt el széles körben. Orvosi, ipari, és egyéb speciális területeken már régebben használnak tableteket, de ezek drága, speciális célű eszközök.

Az Apple Ipad-jával viszont a mindennapi felhasználók is megtapasztalhatták a táblagépek előnyeit. A könnyű hordozhatóság mellett még fontosabb szempont volt a könnyű kezelhetőség, melyben az Apple-nek az Iphone révén már nagy tapasztalata volt. A többi gyártó szkeptikus volt az új jövevénnyel, ezzel szemben az Ipad-nak óriási sikere lett. Azóta szinte az összes gyártó saját tabletén dolgozik. Minden nap újabb és újabb táblagép, tablet PC hírek és tesztek jelennek meg az új eszközökről.

A gyártók egyrészt igyekeznek az Ipad-et másolva belépni a táblagép piacra, melyet egyértelműen az Apple tablet ural. Mellette még a Samsung Galaxy Tab-nek sikerült kiragadni egy kis szeletet a piacból, a két készülék körülbelül a forgalom 90-95%-át adhatja. Másrészt igyekeznek saját elgondolásaikat, elképzeléseiket belesűríteni több-kevesebb sikerrel. Általában az Ipad-hez szokták hasonlítani az eszközöket. Így terveznek az Ipad-nál kisebb, nagyobb, kétképernyős tableteket is.

Az Apple IOS 4 mellett a többi tábla pc-ben a leggyakrabban a Google operációs rendszerének, az Androidnak valamelyik verzióját használják. A Microsoft is megjelentette a Windows 7 Tablet verzióját, pár gyártó már erre az új operációs rendszerre alapoz.

Az e-könyvolvasók már régebben elterjedtek. Az e-könyvolvasók előnye az, hogy a speciális kijelzőjükről könnyen olvasható a szöveg, és akár egy hónapig is kibírja az akkumulátoruk. Az e-könyvolvasók és tábla pc-k egyre közelebb kerülnek egymáshoz, hiszen a táblagépek is alkalmasak e-könyvek olvasására is. Ez egy érdekes kérdése lesz a jövőben a piacnak, hiszen sokan próbálják a két technológia előnyeit egyesíteni, így született már színes e-könyvolvasó, és olyan kétképernyős készülék is, mely minkét eszközből tartalmaz egyet-egyet.

A táblagépekkel és e-könyvolvasókkal egyre több portál, és tábla pc blog foglalkozik, piacukat egy-két éven belül pedig több tízmilliósra becsülik.
Táblagép, tablet PC hírek és tesztek