Megbízható gyógymódok hétköznapi betegségekre

Az aranyér duzzadt vagy tágult visszér a végbélnyí­lásban, amely fájdalmat, viszketést és időnként vér­zést okoz. A kismedencei vénákra ható nyomásfoko­zódás miatt a vér pang a végbél ereiben, és ezek kitágulnak..

A kiváltó (vagy súlyosbító) okok közé so­rolják a sok ülést, a terhes­séget, a szülést, az örege­dést, valamint a székreke­dést vagy a kemény széklet miatti erőlködést. A leg­gyakrabban a végbélnyílá­son belül alakul ki; ilyenkor vérzéssel jár, de fájdalom­mal nem feltétlenül. A kül­ső aranyeres csomó fájdal­mas, ritkán vérzik is. A fáj­dalom igen hevessé válik, ha az aranyér kizáródik.
Nem árt körülnézni saját házi patikánkban, hiszen rengeteg gyógymódot találhatunk erre a betegségre:

Kellemes meleg

* Vegyünk meleg vizes ülőfürdőt a kádban. Emeljük föl a térdünket úgy, hogy a végbélnyílás területe minél inkább átme­legedhessen. Ez hatékonyan csillapítja a fájdalmat és közben ráadásul serkenti a vérkeringést is, ami segít összehúzni a duz­zadt ereket.
* Adjunk egy marék keserűsót a fürdővízhez, és alaposan ke­verjük össze, hogy feloldódjon. Ezzel is elősegíthetjük az erek összehúzódását.
* Ha van otthon bidénk, vásároljunk ráhelyezhető, kifejezetten ülőfürdő alkalmazására kifejlesztett lavórt (az interneten is megrendelhető). Ez sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint min­den alkalommal, amikor fájdalomcsillapításra van szükségünk, teleengedni a kádat.
* Külső aranyérre helyezzünk beáztatott, meleg teafiltert (ezt legegyszerűbben a vécén ülve tehetjük meg).A kellemes hőér­zeten kívül a teafűből kiváló csersav is jótékony hatást gyako­rol: csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot, valamint elősegíti a véralvadást, s ez megállítja a vérzést.

Megbízható gyógymódok hétköznapi betegségekre