Ötletek, jó tanácsok, megoldások bármire

A drapéria voltaképpen nagyon rövid füg­göny, amely arra a célra szolgál, hogy az ágy alja köré függesztve elrejtse az ágy lábait, vagy az ablak felett elhelyezve, eltakarja a karnist.
Rakott drapéria készítése Vágjon ki olcsó kartonanyagból az ágy vagy a dívány felüle­tének megfelelő méretű darabot, és hagyjon rá minden oldalon 1,5 cm-t. Ez lesz a drapé­ria alapja. Az anyag szélét (a fejrész kivételé­vel) gombostűkkel megjelölve ossza fel 8 egyenlő részre. Szüksége lesz még fedősze­gélyre is, ezért ügyeljen rá, hogy elegendő anyagot tartalékoljon erre a célra.

Mérje meg az ágy felülete és a padlózat közötti távolságot és adjon hozzá 5 cm-t az összevarráshoz és a beszegéshez. Ez lesz a húzott drapéria szélessége. Ezután mérje le az ágy kerületét körben, ami megadja a dra­péria hosszát.

Lapos szegőöltésekkel varrja össze a dra­périát alkotó anyagdarabokat, majd ezek vé­geit és az egyik oldalt szegje be végig géppel vagy esetleg kézzel.

A drapéria beszegetlen oldalát gombos­tűkkel megjelölve, ossza 8 egyenlő részre. A szélekhez közel férceljen kétsorosán cér­nát a 8 rész mindegyikébe, majd a cérnák se­gítségével húzza össze ezeket pontosan ak­korára, mint amekkora a munka elején kivá­gott alapon bejelölt egy-egy rész.

Az így behúzott drapériát és az alapot tűz­ze össze gombostűkkel a hátoldalon. Fércelje őket össze a szélüktől kb. 1,5 cm-re, hogy ne csússzanak szét. Ezután készítse el a fe­dőszegélyt: a fedőszegély felső szélét gombostűzze rá a fércelés mentén a fodorra, mégpedig úgy, hogy a felszíne kerüljön alul­ra és a hátoldala felülre. Fércelje a helyére és varrja géppel végig. Ezután hajtsa rá a fedő­szegélyt az alapra, hogy eltakarja a drapéria szegetlen szélét. A sarkoknál gondosan iga­zítsa el a felesleget csinos kis redőkbe. Tűz­ze le, fércelje és végül varrja le a fedősze­gélyt az alaphoz.

Az így elkészült ágytakaró fejtámla felőli részét is szegje be, majd tegye rá az ágyra és igazítsa el.

Függönydrapéria készítése A függönydra­périát általában csipeszekkel és görgőkkel foghatja fel a karnisra. Ha a függöny maga az ablakbemélyedésben található, akkor a dra­péria akár a bemélyedés előtt is lóghat. A füg­göny hosszának minden 30 cm-ére kb. 4 cm drapériát számoljon és adjon hozzá még 7-8 cm-t a szegeshez és visszahajtáshoz. A dra­péria hosszának kiszámításához mérje le a karnis hosszát, szorozza meg 2-2,5-lel, és mindkét végéhez adjon hozzá 6 cm-t.

A drapériát úgy készítse el, mintha füg­göny volna, és a görgőket vagy akasztókat 5 cm-rel a drapéria felső szélétől rögzítse. Húzza végig a karnis mentén, és akassza be­le a függőnytartó kampókat.
Ötletek, jó tanácsok, megoldások bármire