Megbízható gyógymódok hétköznapi betegségekre

Egy felnőtt az ébren töl­tött idő mintegy 80 száza­lékában talpon van, és naponta átlagosan 8-10 ezer lépést tesz meg. Nem meglepő tehát, hogy időről időre elfárad és megfájdul a lábunk…

Szinte bármi kiválthatja a fájdalmat, beleértve a kényelmetlen cipőt, bizonyos betegsége­ket (például az ízületi vagy íngyulladást, a cukorbeteg­séget), valamint az elégte­len vérkeringést.

Ha a kellemetlen érzés fáradtság vagy kényelmetlen cipő viselése következtében alakul ki, a legjobb megoldás a lábfürdő – meleg vagy hideg vízben, esetleg gyógynövényekkel -, illetve az élénkítő lábmasszázs. Ha senki sem vállalkozik a masszírozásra, ne csüggedjünk:Hasznos: Az időnként jelentkező fájdalom miatt nem kell aggódni. Akkor viszont for­duljunk orvoshoz, ha reg­gel, közvetlenül felkelés után nehezen tudunk járni, vagy ha a fájdalmas terület duzzadt, netán elszíneződött. Ilyen esetben ugyanis íngyulladás, csonttörés vagy idegbecsípődés állhat a probléma hátterében, és a háziorvos ortopéd szak­orvoshoz adhat beutalót. Nem szabad továbbá figyelmen kívül hagyni a cukorbajra vagy pajzsmi­rigybetegségre utaló fájdal­mas, égető érzést a lábban. Ha cukorbetegségben szenvedünk, haladéktalanul keressük fel az orvost, amikor egy vágás, seb, hólyag vagy horzsolás egy nap elteltével sem kezd gyógyulni a lábfejünkön.

Megbízható gyógymódok hétköznapi betegségekre