Ötletek, jó tanácsok, megoldások bármire

Két-három hetenként kívül-belül takarítsa le gépkocsiját. Félévente polírozza is fel. A fé­nyezésre lehetőleg száraz, meleg napot vá­lasszon, de magát a mosást ne végezze soha tűző napon, mert a hirtelen leszáradó víz, foltokat hagy.Az utastér Itt kezdje a takarítást. Ha lehet, emelje ki a két első ülést, vegye ki a szőnyeget, a gumiszőnyeget meg a szigetelőfilcet is alóla. Porszívózza ki a fenéklemezt meg min­den egyebet, ami nem mozdítható. A szőnye­geket porszívózza ki, s ha szükséges, sző­nyegtisztító szerrel is tisztítsa meg. A kopási foltokra terítsen gumiszőnyeget, de Palmatexszel le is ragaszthatja.

Porszívózza ki az üléseket, a támlákat, dörzsölje át ezeket is tisztítószerrel, ha szük­ségesnek ítéli. Hígított mosószerrel óvatosan mossa meg a tetőkárpitot is.

Az ablakokat és szélvédőket belülről metil-alkoholos meleg vízzel törölje át. Ha a hátsó szélvédő fűthető, vigyázzon a hőszálakra: szivaccsal, hosszában törölgesse, ne ke­resztben.

A karosszéria A tető lemosásával kezdve bőséges tiszta vízzel mossa le, öntözőcsőből vagy akár vödörből. Ha öntözőcsővel dolgo­zik, mossa ki a kerékdobokat is, hadd tűnje­nek el a beszáradt sármaradványok. A kere­keket azonban ne locsolja, mert víz mehet a fékdobokba; ezek tisztítására inkább vöd­röt, nyeles kefét használjon.

Ha nem lett patyolattiszta a karosszéria, meleg vízben oldjon fel egy kevés autómosó folyadékot. Háztartási tisztítószereket ne használjon: kárt tehetnek a fényezésben. Tiszta szivacsot vagy puha kefét használjon, s rögtön a mosás után öblítse le tiszta vízzel, majd törölje szárazra.

Denaturált szeszbe mártott ronggyal töröl­je le a makacs kátrány-, madárürülék- és ro­varszennyezéseket.

Hajtsa vissza az ablaktörlő karokat, és hígítatlan ablakmosó folyadékkal törölje meg a gumilapátokat. Magát a szélvédőt és az ab­lakokat viszont csak vízzel mossa le.
Ötletek, jó tanácsok, megoldások bármire