Ötletek, jó tanácsok, megoldások bármire

A munkához bőrdarabokat és speciális szer­számokat bőrös szakboltban szerezhet be. Különféle célokra más-más vastagságú és tí­pusú bőrt használjon. Övet készíthet 4 mm vastag marha- vagy disznóbőrből, vagy akár 1 mm vékony zerge, szarvas – és őzbőrből is. Az alapvető szerszámok: cserélhető pengéjű bőrvágó kés, bőrvágó olló, lyukasztóvas, fakalapács a nyersbőrhöz, acélvonalzó, ár. Ezeket később még sokféle élező, gyaluló és mintapréselő szerszám egészítheti ki.
Kellékek A bőrholmikon lévő legtöbb kellé­ket, a szíjak és zsinórok befűzésére szolgáló karikákat, valamint a cipő- és patentkapcso­kat és szegecseket, amelyek a vastagabb bőrdarabokat fogják egybe, valamint a dísz­kapcsokat különböző szerszámokkal rögzítik a bőrhöz. A patentkapcsot például kapocsbe­ütő préssel ütik rá a bőrre.

Övkészítés Első munkának válassza egy egyszerű csatos öv elkészítését – I. ábra. Legjobb, ha növényi cserzésű tehénbőrrel dolgozik, mert az erős és hajlékony. Ügyeljen rá, hogy a bőrdarab hosszanti szálirányú le­gyen, mert akkor nem tágul nagyon.

A szélességet a kiválasztott övcsat belső méretéhez igazítsa, tehát először a csatot szerezze be.

Az öv szélessége és hossza meghatároz­za a szegecsek helyét és méretét – ezek fi­gyelembevételével jelölje ki.

A vágott széleket fesse be rostecsettel, és a lyukakba is nyomkodjon egy kis festéket; az ecset lehet egy pipaszurkáló is. Fesse be az öv színét úgy, hogy bedörzsöli a kiválasztott festékbe belemártott gyapjúdarabkával. Ken­je be csontolajjal az öv külső oldalát; majd mi­után kézzel jó bedörzsölte, selyempapírral fé­nyesítse ki.

Az egyszerű övet díszítheti rovátkadísszel, amit hornyoló szerszámmal készíthet, a széle­ket pedig szélvágóval dolgozza el szépen.
www.otthonipraktikak.hu
Ötletek, jó tanácsok, megoldások bármire