Megbízható gyógymódok hétköznapi betegségekre

Fésülködés után vagy napközben gyakran észrevesszük, hogy már megint olyan a vállunk, mintha hóviharba keveredtünk volna? A korpásodás ugyan nem súlyos egészségügyi rendellenesség, mégis kellemetlen, és elég zavaró lehet..
Az apró „pelyhek” visszaszorítására használjunk speciális sampont, vagy készítsünk a fejbőrre alkalmazható házi lemosót, amely felveszi a harcot a korpásodást okozó gombákkal, és segít csillapítan a szörnyű viszketést.

Nézzünk néhány hatékony gyógymódot:

Speciális samponok

* Annak érdekében, hogy alaposan kifejthesse hatását, hagy­juk a korpásodás elleni sampont legalább 10 percig a fej­bőrünkön, mielőtt leöblítenénk. Súlyos korpásodás esetén érdemes még tovább várni. Samponozzuk be a hajunkat, ve­gyünk fel egy fürdősapkát, és hagyjuk rajta akár egy órán át.

* Válasszunk szelén-szulfidot, cink-piritiont vagy kátrányt tartalmazó sampont. Az első két anyag lelassítja a fejbőr sejtje­inek szaporodási ütemét, a kátrány pedig késlelteti a sejtnöve­kedést. Ezek a samponok hatékonyabbak, mint a kénnel vagy szalicilsavval készült termékek, amelyek csupán fellazítják a hámló réteget, hogy könnyebben le tudjuk mosni.

* Ha a korpa nem reagál a fenti samponokra, próbáljunk ki valamilyen ketokonazolt tartalmazó szert. Ez a hatóanyag ki­irtja a korpásodást okozó gombákat.

* Ha a korpásodás elleni samponunk néhány hónap múlva már nem hat, a fejbőrünk valószínűleg hozzászokott a ható­anyagához. Ilyenkor váltsunk másfajta készítményre. Újabb néhány hónap elteltével valószínűleg vissza kell térnünk az eredeti termékhez.

Természetes lemosók

* Az aranypecsétfű berberint tartalmaz, amelynek erős anti­bakteriális és gombaölő hatása van. Öntsünk egy pohárnyi for­rásban lévő vizet 2 teáskanál aprított pecsétfű gyökérre. Áztas­suk egy ideig, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Samponos hajmosás után öblítsük le vele a fejbőrt. Ha nem kapunk pecsétfű gyökeret, adjunk néhány csepp tinktúrát a samponhoz.

* Az aranypecsétfűnél könnyebben beszerezhető rozmaring is képes elpusztítani a baktériumokat és a gombákat. Lemosó készítéséhez öntsünk egy pohárnyi forrásban lévő vizet l teás­kanál aprított gyógynövényre. Néhány percig hagyjuk állni, azután szűrjük le. Naponta egyszer öblítsük le a fejbőrt a fő­zettel. Ha irritálja a bőrünket, ne folytassuk a használatát.

* Adjunk egy marék összemorzsolt babérlevelet egy liter for­rásban lévő vízhez. Fedjük le, hagyjuk ázni 20 percig, majd szűrjük le. Amikor a folyadék lehűlt, mossuk meg vele a fej­bőrünket. Körülbelül egy órán át a hajunkon hagyhatjuk, mi­előtt leöblítjük.

* Az ugyancsak baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkező almaecetet gyakran ajánlják házi orvosságként a korpásodás ellen. Keverjünk össze egy rész vizet meg egy rész almaecetet. Samponozás után alkalmazzuk öblítőként.
*

Illóolajos pakolás

* A teafaolaj erős fertőtlenítő hatással rendelkezik. Oldjunk fel 7 cseppnyit l evőkanál hordozóolajban (például olíva- vagy szőlőmagolajban), majd kenjük a fejbőrünkre. Hagyjuk rajta egész éjszakára. Akár a samponunkhoz is hozzáadhatunk né­hány cseppet — igaz, napjainkban már rengeteg teafaolaj-tartal­mú sampon kapható, és ezeket is bátran használhatjuk.

Tejben, vajban

* Talán nem éppen kifinomult módszer, de beválhat: kenjünk élőkultúrás joghurtot a fejbőrünkre, hagyjuk rajta fél órán át, majd alaposan öblítsük ki a hajunkból. A joghurt hasznos bak­tériumokat tartalmaz, amelyek gátolják az élesztőgombák szaporodását, ezért már régóta alkalmazzák különféle fertőzé­sek kezelésére.

Segítőkész zsírsavak

* A lenmagolajban lévő esszenciális zsírsavak elősegítik a visz­ketéssel járó bőrbetegségek, például a pikkelysömör, valamint az ekcéma gyógyulását, és valószínűleg hatékonyak a korpa ellen is. Vegyünk be naponta 1-2 teáskanállal, és legyünk türe­lemmel; lehetséges, hogy akár három hónapig is szednünk kell az olajat, mire változást tapasztalunk. (Megjegyzendő, hogy a lenmagolaj a szívbetegségek megelőzésében is segíthet.)

Hasznos: A korpásodás általában házi kezeléssel megszün­tethető, ezért körülbelül két hétig várjunk, hogy az otthoni gyógymódok kifejtsék hatásukat. Akkor forduljunk orvoshoz, ha nem tapasztalunk javulást, illetve ha heves viszketés, valamint bőrpír és irritáció jelentkezik a fejbőrön. A vastag pikkelyesedés, a sárgás kérgesedés, illetve a vörös foltok a nyakunk vonalán sebhorreás dermatitisre, egy szakszerű ellátást igénylő betegségre utalnak.


Megbízható gyógymódok hétköznapi betegségekre