Ötletek, jó tanácsok, megoldások bármire

Az ételek íze romolhat és tápértékük csök­ken, ha nem megfelelően tárolja őket. A hideg helyen tárolt ételek tovább maradnak frissek, mint azok, amelyeket hőforrás – kályha, fűtő­test vagy melegvíz-tartály – közelében vagy éppen a tűző napon tartanak.
Gyümölcsök és zöldségek Ezeket két-há­rom naponként frissen vásárolja, és tartsa őket jól szellőző szekrényben vagy kamrá­ban, esetleg hűtőszekrényben. A hagymát, krumplit és a kemény gyümölcsöket sötét, hű­vös helyen, garázsban vagy pincében hóna­pokig is eltarthatja.

Hal A nyers halat mindig mélyhűtőben tárol­ja, de egy éjszakát jól lezárt nejlonzacskóban a jégszekrény leghidegebb részében is kibír.

Szárnyasok Ezekben a húsfélékben veszé­lyes baktériumok is tanyázhatnak; lazán be­csomagolva 1-2 napig tarthatja hűvös kamrá­ban, 2-4 napig pedig a jégszekrényben.

Hús A friss húst legfeljebb egy napig tarthat­ja kamrában, 2-3 napig pedig a jégszekrényben. A nyers és az elkészített húsféleségeket tartsa elkülönítve, jól lezárt edényekben, hogy a nyers hús ne vegye át a kész ételek szagát. A lehűtött húsételeket egy napon be­lül tanácsos elfogyasztani.

Tejtermékek A vajat és a sajtot hetente fris­sen vásárolja, és tárolja hűvös kamrában vagy jégszekrényben. Hagyja a saját csoma­golásukban, vagy helyezze őket lezárható edényekbe. A kemény sajtokat csomagolja fóliába.

Egyéb ételféleségek A növényi olajok megromlanak, megavasodnak, ha melegben tartják őket. A tűzhely közelében mindig csak egy keveset tároljon, s ha elfogyott, tölt­se fel az edényt a kamrából vagy a jégszek­rényből.

A száraz élelmiszereket, például a lisztet vagy a cukrot száraz helyen, légmentesen zárt üvegekben vagy dobozokban tartsa. A legfehérebb liszt akár fél évig, a közepes 2-3 hónapig, a teljes őrlésű, korpás liszt pe­dig 2 hónapig tartható el. A fűszereket tartsa szekrényben, légmentesen zárt üvegekben; de a szárított növények – ezeket sötétben kell tartani – fél év alatt elvesztik ízeiket.
Ötletek, jó tanácsok, megoldások bármire